Reptes de la nova economia

RESUM

‘Reptes de la nova economia’

Xerrada amb Joan Torrent

 23 de novembre de 2016

per Josué M-M

 

El passat 23 de novembre d’enguany, en el Centre Cívic Joan Oliver Pere Quart del carrer Comandant Benítez de Barcelona es va celebrar  una xerrada apassionant sobre Nova Economia amb el professor i investigador de la UOC, Dr. Joan Torrent.

De la mà de la Sra.Conxita Marlés, directora de la Fundació Emprèn, es va fer la presentació de la xerrada que va reunir ala voltant de 15 participants.

El ponent,  malgrat el seu dilatat currículum, va explicar als assistents que els seus orígens i la seva trajectoria professional probé de les pimes.

Joan Torrent és llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials i Màster d’Economia Aplicada. Actualment exerceix entre altres coses de director del grup d’investigació interdisciplinar sobre les TIC i 2TIC i ha estat director de la Business School de la UOC (Universitat Oberta de Catalunya).

L’acte estava dirigit especialment a persones emprenedores amb negoci propi o que tinguin la idea d’endinsar-se de ple en aquest entremaliat però interessant món, i pretenia analitzar els nous paradigmes de l’impacte de les noves tecnologies en el món de l’emprenedoria, les seves fortaleses i les seves amenaces.

Un inimaginable escenari sense empreses

Podem imaginar com seria el món que ens envolta sense empreses ? Segons Torrent, sense elles no existiria el nostre sistema tal com el coneixem. No hi hauria ni impostos, ni pensions, ni política… i  tampoc col.legis, habitatges, ni Ajuntaments… un escenari impensable a hores d’ara. El que demostra que l’economia en el sistema que vivim ho és pràcticament tot.

Emprenedors… forçosos ?

A Espanya malauradament tenim el rècord mundial d’emprenedors forçosos. A més a més tenim una molt dolenta formació al respecte. Tot aixó per culpa de la crisis i d’algunes empreses que es dediquen a la captació de persones a l’atur, sobre tot joves, per a fins en realitat, lucratius.

Una altra qüestió preocupant és el nombre d’empresaris novells que fracassen i s’arruïnen degut a la poca preparació i mala gestió a l’hora de desenvolupar el projecte en el qual s’endinsen, moltes vegades sense una visió estratègica adeqüada.

La utilitat de les xarxes socials    

Per crear una empresa, tant convencional com digital, el Dr.Torrent ens recorda la importància de comptar amb les xarxes socials, ja que cada vegada formen més part de les nostres vides, en el sentit de que contribueixen a projectar les nostres propostes de valor de forma més efectiva que els mecanismes tradicionals de la publicitat i/o les Relacions Públiques convencionals.

Per això Torrent anima els presents a utilitzar-les a l’hora d’informar-se i projectar una iniciativa empresarial. També per descubrir emprenedors amb els qui podem formar xarxa col.laborativa de treball o ajudar a la formació.

Treball estable versus treball continu

Segons ens explica el nostre convidat, el futur passa pel treball continu i no tant per l’estable. Noves fórmules innovadores amb les que l’empresari podrà disposar dels serveis dels seus treballadors d’una forma molt més flexible que fins ara, on no hi hauria ni dies ni horaris fixos per al treballador, ni sou fix, clar..pero aquesta és la realitat amb la que haurem de conviure, segons comenta el Dr. Torrent.

Contràriament al pensament popular, el professor ens adverteix de que les necessitats de l’empresari, per diferents causes de l’economia global ,obliga a cercar noves formes d’empleabilitat i nous tipus de condicions de treball,com seria en aquest cas concret, desmuntant el tòpic de l’empresari explotador. Encara que al final hi hagi de tot, comentael Dr.

Diferenciació i qualitat

A l’hora de triomfar en un projecte empresarial el Dr.Torrent ho té clar :  diferenciació i qualitat respecte a la competència.

Per aconseguir això, que pot semblar senzill, es necessita buscar contínuament innovació per poder fer als clients els nostres productes o serveis més atractiu i complir així amb els objectius marcats.

Comparar-se amb altres i preguntar-se perquè a la competència li va millor les coses que a nosaltres buscant estratègies al respecte, és una forma idònia per trobar aquesta diferenciació tan essencial i per desenvolupar tot allò que hem desitjat en el nostre negoci.

Sembla obvi haver de disposar d’una visió estratègica perfectament  dissenyada abans de començar qualsevol projecte empresarial, però contràriament amb la lògica comú, no es quelcom que la gent faci molt sovint.

Torrent abunda en insistir en que sabem més del que pensem i que els coneixements adquirits en la nostra vida són vitals per poder acabar triomfant en un projecte empresarial.

També lamenta el fet de que una empresa hagi de tancar, ja que es perd molt més que llocs de treball. Es perden coneixements i experiència en el sector.

La quarta revolució industrial

L’economista en aquesta ocasió ens parla de la quarta revolució industrial. Les màquines i internet tenen un protagonisme cada vegada més gran a les empreses i han provocat de nou una revolució.

Tan es així que aproximadament el 60% dels nens d’ara, quan siguin adults, tindran treballs que actualment ni existeixen.

El fet de poder hackejar la borsa en el mercat financer (com va passar fa poc a la borsa de París) de forma que es pugui buidar les arques en qüestió d’hores, dóna una idea de les coses positives y les que no ho són tant d’aquesta era que ens està tocant viure.

Actualment, qualsevol inversió o transacció per part dels bancs el fan programes informàtics.

Igualment, tot fa pensar que en un futur els diners en metàl.lic tal com el coneixem, passaran a formar part del passat.

El robot Peeper

La nota divertida i més emblemàtica del nou període industrial que arriba a casa  la porta el robot Peeper; Un robot humanoide japonès capaç d’aprendre i tenir sentiments. Peeper parla, es comunica i inclús gestualitza… i balla! Un altre exemple de cap on ens dirigim, per exemple, en termes d’atenció al client.

De ciència ficció sembla també el fet de que Peeper en un futur pugui pagar impostos, ja que es considera un perfecte substitut d’un ésser humà i per tant ha de contribuir a les obligacions diàries com qualsevol fill de veí. Increïble ¿?…….. però cert!

Algunes preguntes dels participants

És millor ser reactiu o proactiu?

-Sempre és millor ser proactiu perquè així dirigeixes la teva empresa i en definitiva la teva vida.

Quin camí porta la quarta revolució industrial?

-Caldrà amotllar-se als nous temps. El fet de que encara no hi hagi moltes de les professions que estan per arribar és una bona prova d’això.

Les pimes es veuran engolides per les grans empreses?

-És veritat que la petita y mitjana empresa es veuen, en general, més afectades per les crisis econòmiques mundials, però tambè tenen avantatges com poden ser : la proximitat al client o la capacitat per detectar i rendibilitzar nínxols de mercat, és a dir, necessitats i desitjos no satisfets, que les grans empreses no detecten o no són capaços d’ocupar.

A més, les pimes i microempreses tenen més flexibilitat organitzativa i de gestió, la qual cosa els permet adaptar-se ràpidament a qualsevol crisi o canvi conjuntural gràcies a la seva estructura més lleugera i al seu contacte directe amb els diversos agents del mercat.

L’opinió del redactor: ‘el meu granet de sorra’

‘El meu granet de sorra’ només pretén donar una visió personal sobre aquest temari simbolitzant la visió de la gent del carrer, que com jo, tenen molta experiència en el món laboral però escassos coneixements a l’hora d’entendre moltes coses que succeeixen per diferents causes relacionades amb l’economia.

Està clar que, com ha dit el professor, ‘sense l’economia el món no seria igual que com el coneixem’. Estem acostumats a que s’hagi de treballar per poder així contribuir amb la societat i sobretot per obtenir els diners necessaris per gaudir d’una mínima qualitat de vida. Però es fa de la manera més òptima per a la classe baixa i mitjana?

Si fem vista a aquest col.lectiu les conclusions són bastants negatives. Ens dirigeix un sistema on s’acarnissa al més feble i se li oprimeix a vegades d’una forma despietada, com ja va succeir amb la bombolla inmobiliària, on persones, sobretot joves, que només pretenian tenir un habitatge per viure es van convertir en falsos inversors sense saber-ho.

Inversors arruïnats o més empobrits. Un exemple contemporani i insensible de l’estat econòmic que ens envolta.

En la meva humil opinió i la de molts, s’hauria de remodelar l’economia mundial canviant la forma piramidal per una més cúbica o hexagonal, trobant estratègies i intentant crear un món sense tantes desigualtats. Tot seguit, algunes possibles idees.

La producció màxima d’una empresa va per temporades, per això, convindria que el sistema actual canviés de manera que no sempre s’hagués de treballar les mateixes hores diàries ni setmanals. Inclús tenint organitzativament dies lliures en períodes de poca feina repartits entre els empleats per poder dosificar-los, obtenim així el màxim de productivitat dels treballadors i les mínimes baixes tenint un sou fix digne.

Una bona forma d’aconseguir-ho seria no esperar tant el rendiment immediat, sinó més aviat donar el temps necessari de formació per a la professionalització del personal, a càrrec de l’empresa. Per experiència pròpia sé que es la millor manera d’obtenir resultats encara que no ho sembli.

Fins aquí el cobriment de l’acte de ‘Reptes de la Nova Economia’. Us esperem aviat en tallers que es faran en breu igual o més interessants que aquest.

 

Pròxims tallers :

13 de febrer de 2017- Xarxes socials per a emprenedors atrevits

24 de abril de 2017- Màrqueting per a emprenedors estrategues 

 

 

0 replies

Deixa un comentari

Vols deixar un comentari?
Fes la teva contribució!

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *